Orr Shalom

Orr Shalom blev grundlagt i 1980 og tager sig af i alt 1400 børn og unge – fra fødslen til 27 år – som er blevet fjernet fra deres biologiske hjem på grund af meget alvorlig omsorgssvigt og psykiske, fysiske og seksuelle overgreb. Organisationen har i mere end 40 år givet beskyttelse, et varmt hjem og al den terapi og uddannelse, der har været nødvendig ikke bare for at overleve, men for at trives.

Målgruppen er alle børn i Israel, der behøver hjælp uden hensyntagen til etnicitet, religion eller nationalitet. Disse børn og unge repræsenterer alle dele af det israelske samfund: religiøse, sekulære, jøder, arabere, børn med særlige behov, børn af indfødte, børn af immigranter, flygtninge og udenlandsk arbejdskraft.

Orr Shalom bestræber sig på at sikre det højeste niveau af professionalisme gennem et intensivt samspil mellem barnet og det højtuddannede personale, så alle børn får størst mulig opmærksomhed, kvalitetspleje og et individualiseret berigelses- og behandlingsprogram designet til at hjælpe dem med at blomstre.

Der er forskellige grene i arbejdet. De følgende tal er fra 2020:

  1. Plejeprogram – Orr Shalom plejefamilier giver et varmt hjem og støttende familie rammer for børn og unge – fra barnsben til 18 – der er blevet fjernet fra deres hjem og forældre ved retskendelse. I disse plejefamilier opdrages børn i et sundt, konstruktivt miljø og integreres fuldt ud i hjemmelivet. De vokser op i en værdiorienteret familie, hvor de modtager dedikeret pleje, varme, kærlighed og får positive rollemodeller samt mulighed for et bedre liv. I dag er der 600 Orr Shalom plejefamilier i det centrale Israel, der tager sig af omkring 850 børn, hvoraf 200 har særlige behov. For at lette overgangen og opretholde familiens tro og traditioner matches børnene med familier, der deler deres religiøse og nationale baggrund.
  2. Nødssituationshjem for babyer og småbørn tog imod 38 babyer og småbørn, som fik akut hjælp, inden der blev fundet et permanent hjem til dem. Dvs. der var behov så akutte, at man ikke kunne vente, til man fandt en plejefamilie, men måtte fjerne børnene straks. De får nogen til at beskytte dem, kramme dem og passe på dem. Disse familier har valgt at åbne deres hjem og deres hjerter og til at give en beskyttende og kærlig tilflugt – til enhver tid og under alle omstændigheder.
  3. Terapeutiske familiegruppehjem tog sig af 215 børn, hvoraf 70% blev fjernet ved rettens hjælp fra deres dysfunktionelle hjem. Hvert hjem huser 7-11 børn i alderen 6-18 og hjemmene ledes af et ægtepar, som bor i huset sammen med børnene og fungerer som hjemmets forældre. Til at tage hånd om dem er der, i det enkelte hjem, tilknyttet en psykolog, en socialarbejder, en akademisk tutor samt rådgivere. Deres fælles mål er, at give børnene en mulighed for at leve i et støttende terapeutisk miljø og dermed give dem en chance for en bedre fremtid.
  4. Sommerlejre med overnatning for børn, der ikke kunne komme hjem i sommerferien, tog sig af 215 børn – en voldsom stigning på 258% fra året før på grund af covid 19. Man forsøger, så vidt det overhovedet er muligt, at børnene bevarer kontakten med deres hjem, og i sommerferien kommer alle de børn hjem til deres familier, hvor det overhovedet kan lade sig gøre. Men for de børn, hvor det ikke er muligt, arrangeres der sommerlejre. Man giver børne et pusterum, hvor de får mulighed for at opleve nye og spændende aktiviteter. På den måde hjælper man børnene med at skabe en ny livsfortælling, fyldt med vidunderlige barndomsminder, for at indgyde dem en følelse af håb og styrke fremadrettet.
  5. Beit Goldschmidt er en lukket kostskole for et dusin piger på 11-15 år, der lider af ekstreme adfærdsprobleer som følge af et alvorligt og traumatisk misbrug. De er i en skrøbelig følelsesmæssig tilstand. De traumatiske oplevelser de har gennemgået, gør det vanskeligt for dem at klare daglige opgaver som at opretholde positive relationer, tage ansvar og skelne grænserne mellem godt og ondt. Som følge heraf kommer de ofte i ekstreme og usikre situationer. Bare det at komme godt gennem en rutinemæssig dag er en stor præstation for dem. Håndtering af forandring eller det ukendte er næsten umuligt. Et omfattende supportteam med professionelle plejere: En socialrådgiver, psykiater, psykolog, kunstterapeut, en hjemmemor og koordinatorer giver pigerne et stabilt, kærligt og støttende miljø, hvor de modtager intensiv terapi for at lette rehabilitering og genopretning.
  6. Program ”overvind oddsene”. Når børnene er fyldt 18 år, kan de ikke længere blive i plejehjemmene. Men Orr Shalom føler et moralsk ansvar for at fortsætte med at hjælpe de unge mennesker, når de skal foretage den vanskelige overgang fra barndom til en tilværelse som uafhængige. For så er de også helt alene og uden støtte fra myndighederne.

Derfor blev ”Overvind oddsene” etableret i 2013 og støtter nu 300 unge mellem 18-27 år. Men da der ikke er tilskud fra myndighederne, er programmet helt afhængig af private donationer. Her har DJV støttet indretning af en lejlighed i Rishon L´Zion, der kan rumme 6 unge mennesker. Det gør, at de får en sikker base, mens de skal finde deres egne ben at stå på. Og uden denne hjælp ville de have været hjemløse!!

De fleste skal først i hæren, og så skal de i gang med uddannelse eller arbejde eller begge dele. Den støtte de modtager gennem ”overvind oddsene”, har gjort, at mange er gået i gang med en videregående uddannelse og har kunnet fortsætte på trods af al den stress både økonomisk og følelsesmæssigt, de har oplevet under corona nedlukningen.

Derudover arbejder man også på at kunne hjælpe de unge endnu bedre med valg af uddannelse og arbejde.

Som man kan læse i det sidste blad fra DJV, så har de sidste års begivenheder haft store konsekvenser for disse børn og unge. Ikke nok med, at de har en bagage med omsorgssvigt og fysiske og psykiske overgreb, så har nedlukningen under corona pandemien også bevirket, at de fleste unge mennesker under Overvind Oddsene har mistet deres job og har været udsat for ensomhed og isolation.

Og da de efter vaccinationskampagnen lige havde begyndt at føle en form for normal rutine, brød konflikten med Hamas og Islamisk Jihad i Gaza ud i foråret, og da den ophørte, fortsatte angrebene med brandballoner, ligesom der udbrød skovbrande i Jerusalems omegn. Alt dette forstærkede den angst og frygt, som mange af disse unge føler, da de i forvejen lider af Posttraumatisk Stress Syndrom. De har virkeligt meget at kæmpe med, og det er en glæde, at vi med vores finansielle støtte kan være med til at vise dem, at der findes mennesker i Danmark, der vil dem det godt.

Orr Shalom – 1

Hej, mit navn er Naomi Liberman, og jeg er stolt af at arbejde som vicepræsident i Orr Shalom. Det er en ære for mig i dag at henvende mig til vores kære venner i Danmark. Dansk-Jødisk Venskab har været en vidunderlig partner for Orr Shalom i årenes løb.

Jeres generøse støtte har gjort os i stand til give Israels mest mest misbrugte, sårbare og udsatte børn alt, hvad de behøver for at heles og vokse. Toda Raba. Mange tak.

Før jeg går videre, vil jeg gerne dele en personlig velsignelse fra Israels tidligere præsident Reuven Rivlin, som han gav i begyndelsen af dette år.

0rr Shalom 2

Vi siger tak til tidligere præsident Rivlin for hans ord og for det privilegium, at vi må dele det med jer. I er helt sikkert en del af Orr Shalom familien, og derfor er hans ord også henvendt til jer.

Vi er ved at gøre klar til at fejre Nytår (Rosh Hashana) – jeg skal lige indskyde at denne optagelse er lavet en af de første dage i september, inden nytåret og festerne begyndte.

Det nye år byder vi særligt velkommen efter et meget svært år, vi har haft. Symbolet ifm det nye år er shofaren eller vædderhornet, som der blæses i i synagoger over hele verden. Lyden af shofaren kan høres som et ordløst skrig som lyden af en nyfødt, der skriger på sine forældre.

Det kan høres som en brudt lyd, og det at erkende brudtheden kan være første skridt til til genoprettelse eller reparation.

Lyden af shofaren kan også høres som et wake-up kald, som et alarmkald direkte fra Gud, det er et kald til at handle og til at være fuldt tilstede ved begyndelsen af det nye år.

Når vi hører shofaren ved nytåret, accepterer vi at høre skriget fra vores nyfødte, vores børn og unge voksne, som er blevet betroet til os at tage vare på. Dette nytår vil vi igen forpligte os selv til at høre skrigene med medlidenhed, så vi kan være med til at hele børnenes sår.

Tak til vores kære venner i Danmark, fordi I har stået sammen med os i så mange år, og for at høre dette kald sammen med os!

Godt nytår!

Hilsen fra tidl. Præsident Reuven Rivlin

Ved slutningen af måneden Swat markerede vi familiedagen og til ære for denne dag er det mig en ære at velsigne jer – den familie, der giver håb: Orr Shalom.

I over 40 år har I skaffet varme hjem til børn og unge i risiko, hvis familier ikke selv kan opfostre dem. Med meget stor indføling forbinder I disse børn med de rette fosterfamilier eller med de Familie Gruppehjem I har ansvar for, og I fortsætter med at følge dem til de bliver voksne.

Vi er så stolte af de selvstændige og vidunderlige mænd og kvinder, de vokser op til at blive.

Det er umuligt – umuligt – at overdrive betydningen af den gave, I giver disse børn. Det er livets gave, især i disse komplekse tider, hvor disse børn og unge har stadig mere brug for jer.

Så, på vegne af hele Israel i enhver sektor, siger jeg jer tak. Jeg takker hele Orr Shalom familien, “hvis veje er gode og fyldt med fred”. Ordsp. TAK.

Tak for det lys og den kærlighed, som I giver til vores land. Det gør I i en meget svær tid for vort land, ligesom I gør, når forholdene ikke er så svære.

Og I fylder os med en kæmpestor, kæmpestor stolthed! Vi omfavner jer og vi styrker jer, vi takker jer, og vi velsigner jer. Må I være velsignede!

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Artikler. Bogmærk permalinket.