Jewish Agency

Introduktion v/Kirsten Graversen, bestyrelsesmedlem i Dansk-Jødisk Venskab

Jewish Agency blev oprettet i 1929 med det mål at opbygge et nationalt jødisk hjemsted i Palæstina. Jewish Agency gjorde en stor indsats for at lette den jødiske immigration til landet og arbejdede bl.a. sammen med Det jødiske Nationalfond, Keren Kayemet Leisrael, om køb af jord og udvikling af landbrug baseret på jødisk arbejdskraft.

Ved staten Israels oprettelse i 1948 fik Jewish Agencys ansvaret for jødisk immigration og integration i Israel. Jewish Agency arbejder på at styrke kontakten mellem Israel og diasporaen, og økonomien bag beror på en verdensomspændende fundraising.

VISION OG MISSION

Vores vision: Et sikkert, mangfoldigt og blomstrende jødisk folk, forenet af vores arv og af vores engagement i Israel, som er det jødiske folks hjemland.

Vores mission: Det Jødiske Agentur udgør den globale ramme for Aliyah, sikrer global jødisk sikkerhed, styrker jødisk identitet og forbinder jøder med Israel og hinanden og formidler det jødiske folks stemme til staten Israel for at hjælpe med at forme dets samfund.

 
Yaakov Hagoel
er fungerende formand for direktionen.

Den tidligere formand var den nuværende præsident Izach Herzog.

Rent praktisk sker det sådan:

  • Hjælp til jøder til at rejse til Israel = foretage alyah
  • Hjælp til sprogundervisning og integration
  • Sikre billige boliger til Israels mest sårbare ældre borgere  
  • Mentorordninger for udsatte unge
  • Hjælp til de mangeartede og dybe behov hos det jødiske folk i ind-og udland.
  • Skabe en ny generation af stærke ledere
  • Opbygge en blomstrende økonomi i Israel 

Det er bare en kort beskrivelse af Jewish Agencys arbejde, og nu skal vi se en video, hvor de selv præsenterer deres arbejde, og hvordan de oplever at være med til profetiernes opfyldelse.

Oversættelse af videohilsen fra Jewish Agency

Shalom kære venner i Dansk-Jødisk Venskab. Mit navn er Danielle og jeg er stolt af at arbejde i Jewish Agency for Israel, og det er mig en ære at tale til jer i dag til jeres årlige stævne i København om emnet Gudsriget og Israel.

Først vil jeg gerne sende et personligt budskab til min kære ven Eva. Jeg kondolerer med tabet af din kære mand Vagn. Eva, jeg tror ikke nogen kunne have ønsket sig en mere omsorgsfuld og kærlig partner, end du har været for Vagn. Jeg ved, at denne tid er meget svær, og jeg håber, at du kan finde noget trøst i at vide, at han nu ikke længere lider, og at han nu helt konkret er i Guds Rige.

Når vi tænker på emnet Guds Rige, hvad betyder det så reelt for os? Det er ikke bare et perfekt sted, som vi længes efter, og som vi vil komme til efter vores tid her på jorden. Det udtrykker snarere et kald til at gøre noget i tro og udgør en stærk sammenhæng mellem at tro på Gud og så også handle på den tro, for det er igennem vores gerninger, at vi kan komme Guds rige nærmere. I den jødiske tro hedder det på hebraisk “malchut shamayim” eller “ol malchut shamayim”, dvs. næsten den byrde eller den befaling, der kommer med Guds Rige.

Og for at sætte det ind i en sammenhæng, kan vi gøre det med en læsning fra bibelen, der blev læst i synagogerne over hele verden for 14 dage siden. Den forbindelse mellem tro og gerninger og derefter velsignelse finder vi i 1. Mosebog 12, hvor Gud siger til Abraham, at han nu må handle på sin tro til at blive den allerførste immigrant til Israel.

Hvor vanskeligt var det for ham at handle på sin tro? Bibelen siger, at han måtte forlade sit land, sit fødested og sin familie, dem han elsker allermest. Og det må han gøre, selvom han ikke kender landet. Og lige derefter – og det kan ikke være en tilfældighed, da det jo er Bibelen – så kommer der et løfte fra Gud, som bringer os meget tættere på Guds Rige, for Gud lover Abraham, at Han vil velsigne ham og alle hans efterkommere, og ikke blot det, men Han vil velsigne alle, der velsigner Abraham.

Så der er en sammenhæng her mellem vores store patriark Abraham, der er et billede på hele det jødiske folk. Abraham handler i tro, og hvad er så forbindelsen mellem jøderne og folk fra nationerne? Jo, når vi viser troen i gerninger, kommer vi tættere på Guds Rige.

Når vi tænker på de sidste 1 1/2 års pandemi ifm alyah, så ved vi, at I i DJV har været med os hånd i hånd hele denne tid, og når vi tænker på alt det svære, verden har gået igennem, hvordan grænserne var lukkede, tusindvis af fly blev aflyst, og regeringskontorer over hele verden var lukket ned, så til trods for det gennem tro og gerninger lykkedes det for mere end 20.000 i 2020 at emigrere til Israel. Og i 2021 indtil slutningen af september har vi overskredet dette antal, og vi forventer ved årets udgang, at der er kommet mindst 30% flere!!!

Tænk på det antal: 20.000 modige mænd, kvinder og børn handlede i tro og kom hele vejen til Israel, tænk på, at hver har sin historie. Tænk bare på jøderne i Etiopien. Over 2000 har foretaget den rejse det sidste år. Tænk på det mod, de udviser ved at sætte sig på et fly og på 4 timer krydse en grænse på 400 års teknologisk udvikling for at komme til det land, Gud viser dem.

Og de 1400 olim (indvandrere) fra Hvide Rusland, der kom de sidste 1 1/2 år. Hvide Rusland som indtil for kort tid siden var medlem af EU, og nu er fuldstændig forandret. Folk ved, at alt hvad de foretager sig bliver overvåget af regeringen, og de kan risikere at blive smidt i fængsel i 15 dage uden forklaring eller varsel.

Derfor er vi så taknemmelige for, at det på trods alt det er lykkedes os at bringe disse jøder hjem til et frit land. For alyah “sker” ikke bare, det er ikke bare en gerning i tro, det er en aktiv handling, der har brug for partnere, vilje, tro og handling fra dem der hjælper og det kræver, at der er nogen der hjælper, som I gør, med at lære landet og sproget at kende, at finde arbejde og at bygge deres nye liv i Israel. Og det er præcis hvad I i DJV har gjort. I har stået sammen med os i mange år nu.

Det er jeres tro, der skaber handling, det er jeres handling med at støtte alyah, der bringer os et skridt nærmere Guds Rige. Tak for jeres støtte, og jeg ønsker og beder om, at vi måske kan være sammen næste  år i Jerusalem eller i København. Mange tak, Shalom. Jeg ønsker jer et rigtig godt nytår og et dejligt stævne!

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Artikler. Bogmærk permalinket.