Vi husker med Israel

Billedekilde: https://www.bh.org.il/blog-items/the-great-speeches-the-six-million-accusers-by-gideon-hausner/

I aften mindes Israel Holocaust, en fjern begivenhed i tid, men brændt ind på nethinden af det jødiske folk. På Hebrew University har vi kigget nærmere på retssagen mod SS Obersturmbannführer Adolf Eichmann, som blev fanget af Mossad i Argentina, og derefter retsforfulgt i Israel.

Det er en stærk åbning, som hovedanklageren Gideon Hausner giver retssagen:

“Når jeg står her foran jer, dommere i Israel, for at lede anklagen mod Adolf Eichmann, så står jeg ikke alene. Med mig er 6 millioner anklagere. Men de kan ikke rejse sig og pege en anklagende finger mod ham som sidder på anklagebænken og råbe: “Jeg anklager.” For deres aske er bunket op Auschwitz’s bakker og Treblinkas marker, og er strøget ud over Polens skove. Deres grave er spredt udover længden og bredden af Europa. Deres blod råber, men deres stemme er ikke hørt. Derfor vil jeg være deres talsmand, og i deres navn vil jeg udfolde denne mægtige anklage.”

Se åbningssekvensen her

Se forfærdeligt stærke vidnesbyrd fra fire Holocaustoverlevende her, som begynder med vidnesbyrdet “Planeten Auschwitz” af K-zetnik. Det er tungt og fascinerende, men hvis du synes holocaust er langt væk, så er det værd at se. Vidnesbyrdenes klare realitet er ikke til at komme udenom.

Dansk-Jødisk Venskab har igennem The Jewish Agency for Israel (JAFI) ydet særlig ekstrahjælp til overlevende Holocaustofre i Israel i denne tid.

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Artikler. Bogmærk permalinket.